Spectacolul „Regina Maria- jurnal de război” este un one woman show care are la bază un scenariu adaptat după volumele de memorialistică „Maria, Regina României- jurnal de război”, edițiile îngrijite de istoricul Lucian Boia, apărute la editura Humanitas.
„Regina Maria- jurnal de război” este un spectacol pornit din emoția pe care am simțit-o atunci când am citit jurnalul de război al Reginei Maria. Ne-am dorit să realizăm un spectacol-mărturisire a spiritului desăvârșit care a fost regina Maria. Devotamentul, curajul și iubirea sunt sentimentele nutrite pentru poporul român și idealul său de unire, de către cea care fost numită ”Mama tuturor”.
Simona Mihăescu
DURATA: 1 h 10 min.
BILETE: 50 lei /25 lei pentru elevi, studenți și pensionari*
*Reducerea se aplică doar la casele de bilete ale teatrului.
Data premierei: 2 decembrie 2018
Credit Foto: Bogdan Catargiu
Din motive legate de siguranța dumneavoastră și a echipei artistice, după începerea spectacolului accesul în sală NU mai este permis, iar biletele își pierd valabilitatea.
Vă rugăm să nu folosiți telefoanele mobile pe durata desfășurării spectacolelor.
Regina Maria:
Simona Mihăescu
Scenariu adaptat:
Simona Mihăescu
Regie:
Ștefan Lupu
Scenografie:
Ana Cântăbine
Light design
Video
Iulian Bălțătescu
Content audio-video
Marius Toader
Adrian Robe
Video mapping
Constantin Șimon
„Un regizor talentat(nu doar un coregraf, dansator și actor talentat), Ștefan Lupu care decupează și îmbină într-un timp scurt acele fragmente din istoria mare și cea personală ce conturează o epocă: implicarea în salvarea răniților, pierderea principelui Mircea, răpus de tifosul exantematic, bătălia dela Turtucaia, retragerea la Iași, Pacea de la București, marea ofensivă. Un one woman-show cu actrița Simona Mihăescu, un recital artistic plin de har și emoție, șoptit sau tăios, cu ochi înlăcrimați sau de oțel sticlos, cu mișcări de felină sau de tigroaică rănită, totul conturând personalitatea unei femei care a încăput cu greu în convențiile rigide și învechite ale timpului său.” Alina Maer, scenesicuvinte.ro
„Simona Mihăescu a dat scenei o Regină Maria când afectată de pierderile umane din timpul războiului, când nerăbdătoare să se implice efectiv în salvarea vieților soldaților români, când hotărâtă să-și pună la bătaie toate relațiile politice și tot șarmul pentru ca visul unei Românii Mari să devină posibil. Latura profund umană a personajului istoric care a fost Regina Maria este pusă în evidență prin intermediul relatării episodului pierderii lui Mircea, fiul cel atât de mult iubit și care a murit răpus de tifos exantematic la nici 3 ani. Suferința mamei și a femeii care a fost Maria, regina românilor o aduce mai aproape de români. ” Nona Rapotan, Bookhub.
„Simona Mihăescu se încumetă să susțină un one woman – show cu personajul Regina Maria și reușește să țină publicul cu respirația tăiată. Reușita recitalui se datorează Simonei Mihăescu și echipei care s-a alăturat proiectului. Ștefan Lupu, actor și regizor, conduce ireproșabil ilustrarea teatrală a recitalului. Firește că unei astfel de evocări erau necesare proiecțiile pentru a completa susținerea atmosferei timpului din vreme de război trăită de eroină. Regizorul plasează inventiv proiecțiile cu sens major, alese prin sprijinul unor profesioniști în domeniu – Iuliana Bălțătescu (light design / video), Marius Tudor și Adriana Robe (content audio – video), Constantin Șimon (video mapping). ” Ileana Lucaciu, Spectator.