Teatrul Mic vă invită să urmăriți un nou proiect online – Dosar Eminescu

„Ca să-ţi dai seama de nivelul culturii generale a unei naţii, trebuie să vezi ce idoli are.”

Mihai Eminescu

 

 

 Poate că astăzi, acum, mai mult decât oricând, efectul terapeutic al poveștilor, al poeziei și al teatrului ne va ajuta să traversăm cât mai lin această perioadă dificilă și, cum anul acesta s-au împlinit, deja, 170 de ani de la nașterea marelui poet, am considerat că acum ar fi un prilej bun pentru a-l redescoperi pe omul Eminescu, asa cum a fost perceput și cunoscut de contemporanii săi.

Astfel, Teatrul Mic lansează în cadrul programului TEATRUL dinaMIC un nou proiect online dedicat marelui poet, prozator, dramaturg și jurnalist, considerat de critica literară mondială, drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

 

Proiectul va fi structurat în trei părți:

  1. Mărturii despre Eminescu – o selecție de confesiuni despre omul Eminescu, în lectura actorilor Teatrului Mic și coordonarea lui Radu Iacoban.
  2. Dor de Eminescu – un recital de poezii susținut de actorii Teatrului Mic, coordonați de regizoarea Nona Ciobanu.
  3. Omul din scrisori, povestea unei iubiri – o selecție de scrisori dintre Eminescu și Veronica Micle în interpretarea actorului Cristi Iacob și a actriței Mihaela Rădescu, sub îndrumarea și coordonarea Nonei Ciobanu.

 

Mărturii despre Eminescu.

În cadrul unei noi serii online, actorii Teatrului Mic vor lectura fragmente din volumul „Mărturii despre Eminescu. Povestea unei vieți spusă de contemporani” de Cătălin Cioabă, apărut la editura Humanitas în 2013. Asa cum o spune și titlul, volumul care urmează a fi lecturat oferă răspunsuri și perspective noi la întrebarea- cum a fost omul Eminescu? (…) dincolo de clișeele cu care ne-am obișnuit – raportat la poveștile contemporanilor lui.

Totodată, inițiativa de a lectura fragmente din volumul reputatului doctor în filosofie Cătălin Cioabă, reprezintă un îndemn lansat de către actorii Teatrului Mic spectatorilor săi, pentru o parcurgere întreagă a acestui material captivant.

Redăm, ca un mic preview al acestei părți a proiectului, niște fragmente din mărturiile lui Ioan Slavici și Ioan S. Ionescu, dar și ca o idee pentru un început de portret care i-ar putea fi schițat lui Eminescu:

Ioan Slavici: „Om de o veselie copilăroasă, el râdea cu toată inima, încât ochii tuturora se-ndreptau asupra lui. În clipa următoare se-ncrunta însă, se strâmba ori îşi întorcea capul cu dispreţ. Cea mai mică contrazicere-l irita; muzica de cele mai multe ori îl supăra; şuierătura-l făcea să se cutremure; orişice scârţâitură-l scotea din sărite. Şi adeseori el îmi zicea „Taci, nu mai scârţâi! […] El citea, înainte de toate, mult şi cu o repeziciune uimitoare, nu vorbă cu vorbă, ci cuprinzând cu privirea fraze întregi. Era deci în curent şi cu publicaţiunile nouă, şi cu cărţile vechi ce se găseau pe la anticari. În acelaşi timp ţinea să citească-n tihnă şi nu se ducea pe la bibliotecile publice. Îndată dar ce primea banii de acasă, îşi cumpăra cărţi şi timp de câteva zile nu-l mai vedea nimeni.”

Ioan S. Ionescu: „Prietenii lui cei mai devotaţi erau Creangă, Miron Pompiliu şi Bodnărescu, cărora le citea regulat poeziile lui înainte de a le duce la Junimea, dar mai bun prieten şi pe care veşnic îl vedeai nedezlipit era povestitorul Creangă. Îmi aduc aminte cu ce drag îşi ascultau unul altuia compoziţiile lor, care, pe cât de înalte în imaginaţie şi filosofie erau versurile lui Eminescu, pe atât de dulci şi populare erau amintirile lui Creangă.”

Distribuția:

Dimitrie Teleor –  Alina Rotaru

Mite Kremnitz –  Simona Mihăescu

Corneliu Botez – Tudor Istodor

Teodor V. Ştefanelli –  Ruxandra Enescu

Teodor V. Ștefanelli –  Irina Velcescu

Elena Văcărescu –  Manuela Hărăbor

Matei Eminescu –  Cezar Grumăzescu

Ioan Slavici – Valentina Popa

Ioan Slavici –  Alexandru Voicu

Ștefan Cacoveanu – Virgil Aioanei

 

Regizor coordonator: Radu Iacoban

Muzica originală: Marin Grigore

Grafică&Generic: Ioana Pashca

 

 Dor de Eminescu.

Pentru că prin poezie avem ocazia de a le reda oamenilor speranța, emoția și puterea de a-și regăsi noblețea sufletului, actorii Teatrului Mic vor susține recitaluri din lirica eminesciană, într-un acompaniament muzical unic, creat de actorul Marin Grigore.

Atât de fragedăRareș Florin Stoica

Scrisoarea I, fragmentRuxandra Enescu

Înger şi demonSimona Mihăescu

Scrisoarea a III-a, fragmentIrina Rădulescu

Un om de stat (poezie politică)Cuzin Toma

GlossăVitalie Bantaș

 

Regizor coordonator: Nona Ciobanu

Muzica originală: Marin Grigore

Grafică&Generic: Ioana Pashca

 

Omul din scrisori, povestea unei iubiri.

Actorul Cristi Iacob și actrița Mihaela Rădescu ne propun o evadare mentală în una dintre cele mai emoționante și sfâșietor de triste povești de dragoste, în timp ce vor interpreta rolurile lui Eminescu și ale Veronicăi Micle, dezvăluindu-ne, astfel, scrisorile celor doi îndrăgostiți și fragmente din această corespondență valoroasă a literaturii române.

Scrisorile din volumul Dulcea mea Doamnă / Eminul meu iubitcorespondență inedită dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle, aparțin arhivei familiei Graziella și Vasile Grigorcea, ediție îngrijită, transcriere, note și prefață de Christina Zarifopol – Illias.

 

Interpretează: Cristi Iacob și Mihaela Rădescu

Regizor coordonator: Nona Ciobanu

Muzica originală: Marin Grigore

Grafică&Generic: Ioana Pashca

 

Stiri Recente
07sept. 2024
Bine v-am regăsit în noua stagiune de la Teatrul Mic!

Această stagiune marchează împlinirea a 60 de ani de la înființarea instituției. Sub egida #TeatrulMic60, […]

Citeste mai mult...
22iul. 2024
EX și REVIZORUL SELECTATE ÎN CADRUL FESTIVALULUI NAȚIONAL DE TEATRU, EDIȚIA 34

Cu mare bucurie vă anunțăm că spectacolele EX de Marius von Mayenburg, regia Theodor-Cristian Popescu […]

Citeste mai mult...
02iul. 2024
Teatrul Mic vă urează vacanță plăcută!

Teatrul Mic vă urează vacanță plăcută și să ne revedem cu bine, cu forțe proaspete […]

Citeste mai mult...