Teatrul Mic- premiat la Gala 5 licee – 5 teatre
În data de 10 decembrie 2019, pe scena Teatrului Odeon, a avut loc Gala 5 licee – 5 teatre, ce a marcat închiderea proiectului educațional 5 licee – 5 teatre, ediţia a 9-a, organizat de ECDL ROMANIA, alături de UNITER, PMB, ISMB şi CCD Bucureşti şi teatrele partenere- Teatrul Mic, Teatrul Naţional I.L. Caragiale Bucureşti, Teatrul Ion Creangă, Teatrul Evreiesc de Stat şi Teatrul Nottara.
Teatrul Mic a fost încântat să fie și anul acesta unul dintre susținătorii cu tradiție ai proiectului, cel care a coordonat, din punct de vedere regizoral, trupa de teatru a liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza, a fost actorul Ștefan Lupu.
Astfel, efortul și dăruirea acestuia au condus la realizarea mini spectacolului “Fam-wely”, fiind declarat câștigător de două ori- la categoria cel mai bun spectacol, ex aequo și la categoria cel mai popular spectacol.
5 licee – 5 teatre este un proiect educaţional de tradiţie, ce susţine implicarea liceenilor în activităţi culturale, prin accesul acestora în instituţii şi la piese de teatru, provocându-i în acelaşi timp la un concurs de spectacole.
Proiectul a demarat în luna octombrie, iar cinci teatre au coordonatat trupele de teatru ale liceelor participante la această ediţie, pentru a pune în scenă un scurt spectacol pe tema Teatrul ca oglindă a lumii contemporane.
Demersul lor s-a finalizat cu reprezentaţiile, jurizarea şi premierea celor cinci spectacole realizate de liceeni, în cadrul Galei 5 licee – 5 teatre. Tinerii au avut ocazia să urce pe scena unui important teatru din România, să fie aplaudaţi de un public larg şi să joace în faţa unui juriu format din profesionişti: Aura Corbeanu – vicepreşedinte UNITER, Ioana Ginghină – actriţă Teatrul Ion Creangă, Rodica Ionescu – actriţă TNB, Simona Mihăescu – actriţă Teatrul Mic, Marius Călugăriţa – actor Teatrul Evreiesc de Stat sau Gabriel Răuţă – actor Teatrul Nottara.
De la prima ediţie, care a început în anul 2011 la iniţiativa ECDL ROMANIA, 1350 de elevi din 40 de licee bucureştene diferite au participat la 5 licee – 5 teatre. Educaţia alternativă are o importanţă esenţială pentru dezvoltarea tinerilor, care trebuie să fie în continuare îndreptaţi către valori reale şi corecte, inclusiv către valori culturale. Iniţiativele ECDL promovează dezvoltarea echilibrată a tinerilor, care urmăresc cariere şi certificări IT&C internaţionale, înţelegând însă şi actul de cultură, ca o completare a cunoştinţelor şi abilităţilor acumulate în şcoală.
Puteţi afla mai multe informaţii despre proiectul 5 licee – 5 teatre pe www[punct]ecdl[punct]ro sau pe www[punct]facebook[punct]com/5licee5teatre.