În centrul acțiunii se află Padraic, un locotenent nebun din insula Inishmore, liderul unui grup scindat din Armata de Eliberare Națională a Irlandei, care porneşte o adevărată luptă de răzbunare pentru a afla cine este responsabil de moartea motanului Thomas Mâțâțelu, singura ființă pentru care a simțit vreodată afecțiune.
„Locotenentul din Inishmore a lui Martin McDonagh e o comedie neagră. E atât de neagră încât rog sincer părinții să nu își aducă copiii la acest spectacol dacă nu au măcar 14 ani. Știu, unii copii sunt mai precoce, înțeleg mai repede convenția teatrală, înțeleg de la vârste mai fragede de atât, că ce văd nu e adevărat, că sângele e sirop, că nu moare nimeni iar cadavrele sunt butaforie. De aceea, citind aceste rânduri, un părinte poate hotârî dacă va ține cont de recomandarea teatrului sau nu. Dar rămâne întrebarea: „de ce montați, dom’le, prostiile astea violente, de le ziceți „comedie neagră”?!” Iar răspunsul este: tocmai pentru a întelege că violența e cea mai extremă formă a prostiei. Iar dacă prostia mai îmbracă și forme ideologico-naționaliste, atunci fandacsia e gata.”
Vlad Massaci
„Locotenentul din Inishmore” a avut premiera la The Royal Shakespeare Company, The Other Place, Stratford upon Avon, pe 13 mai 2001, iar în 2003 piesa a câştigat Premiul Olivier la categoria Cea mai bună comedie nouă.
Dramaturgul si scenaristul Martin McDonagh are în palmares patru trofee Tony, un Oscar pentru scurtmetrajul Six Shooter, un premiu BAFTA pentru pelicula In Bruges, iar cel mai recent film al său- Trei panouri lângă Ebbing, Missouri- a obtinut două Oscaruri, patru premii Globul de Aur si cinci premii BAFTA.
Data premierei: 22 & 23 octombrie 2022
Credit foto: Bogdan Catargiu
DURATA: 1 h 50 min
BILETE: Categoria I -70 lei / Categoria II-50 lei/ 25 lei pentru elevi, studenți și pensionari**
*Nerecomandat persoanelor sub 14 ani.
**Reducerea se aplică doar la casele de bilete ale teatrului.
Din motive legate de siguranța dumneavoastră și a echipei artistice, după începerea spectacolului accesul în sală NU mai este permis, iar biletele își pierd valabilitatea.
Vă rugăm să nu folosiți telefoanele mobile pe durata desfășurării spectacolelor.
Traducerea
Bogdan Budeș
Regia
Vlad Massaci
Scenografia
Ioana Pashca
Video, regie montaj
Adrian Petrariu
Director de imagine
Doina Moraru
Mișcare scenică
Ştefan Lupu
Producător delegat
Alois Chiriță
Donny
Vitalie Bantaș
Davey
Andrei Brădean
Padraic
Ionuț Vișan
Mairead
Alina Rotaru / Silvana Mihai
James
Cezar Grumăzescu
Christy
Ovidiu Niculescu
Brendan
Tudor Istodor
Joey
Cezar Grumăzescu