IN MEMORIAM RADU PENCIULESCU 1930- 2019
Teatrul Mic anunță cu mare regret trecerea în neființă a regizorului și directorului teatrului, în perioada 1964-1969, Radu Penciulescu- cel care a fondat, prin Certificatul nr. 18177 din 20.05.1965, Teatrul Mic- ca instituție artistică de spectacole.
Considerat unul dintre fondatorii teatrului românesc modern, Radu Penciulescu s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani, în noaptea de joi spre vineri, la Stockholm, în Suedia, unde s-a stabilit încă din anul 1973, ca profesor la secția de regie a Școlii Superioare de Teatru din Malmo.
Radu Penciulescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1956 și a fost coleg cu Lucian Pintilie, Valeriu Moisescu, Sanda Manu, Mihai Dimiu.
În cei cinci ani în care a condus Teatrul Mic, Radu Penciulescu, atras de teatrul de idei și de teatrul-documentar, a abordat un repertoriu nou, cu texte traduse și montate în premieră pe țară: „Doi pe un balansoar” de William Gibson, „Richard al II-Iea” de William Shakespeare, „Tango” de Slawomir Mrozek, „Baltagul” de Mihail Sadoveanu sau „Îngrijitorul” de Harold Pinter.
După anii `90, Radu Penciulescu a lucrat în România doar în sistem de workshop (la Teatrul Național București, pe texte shakespeariene, sau la Olănești, pe texte din Cehov), și cu o singură excepție, “Celălalt Cioran”, un scenariu după “Caietele lui Emil Cioran”, subintitulat “atelier-lectură”, realizat de criticul George Banu în 2002, tot la TNB.
Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!