TARTUFFE sau IMPOSTORUL, în premieră, la Teatrul Mic

Teatrul Mic prezintă vineri, 10 februarie, de la ora 19.00, la Sala Atelier, premiera oficială a spectacolului TARTUFFE sau IMPOSTORUL, în traducerea, adaptarea şi direcția de scenă a lui Gelu Colceag, Decorul este semnat de Ştefan Caragiu, iar costumele de Liliana Cenean.  

Noua producție îi are în distribuție pe Gabi Costin, Vlad Logigan, Alina Petrică, Ana Bianca Popescu, Mihaela Rădescu, Vlad Corbeanu, Rareş Florin Stoica, Oana Laura Gabriela, Alexandru Voicu, Viorel Cojanu, Andrei Seuşan, Ştefan Lupu.

Tartuffe sau Impostorul este considerată una dintre cele mai puternice şi controversate comedii de caracter din literatura mondială, scrisă cu scopul de a denunța fanatismul religios şi ipocrizia practicată de nobilii şi marii burghezi în secolul al XVII-lea.

Prima variantă a piesei scrisă în anul 1664, prezentată în fața regelui Ludovic al XIV-lea, a fost contestată şi interzisă. Trei ani mai târziu textul a stârnit din nou controverse şi a dus la interzicerea lui chiar de către arhiepiecopul Parisului. Comedia a putut fi jucat, în versiunea sa integrală, abia în februarie 1669, prin bunăvoința Regelui Soare şi a reprezentat un adevărat succes. Pentru Molière tipul de satiră, comedie rafinată, însemna modul ideal de a critica ipocrizia, falsitatea, naivitatea şi viclenia, animat fiind de convingerea că arta teatrului trebuie să contribuie la educarea moravurilor.

 

Prin versiunea montată pe scena Teatrului Mic, regizorul Gelu Colceag propune publicului un spectacol de teatru în teatru, în care explorează cu subtilitate efectele comice produse de intrigă și de dramatismul situațiilor.

Acțiunea are loc pe scena palatului regal de la Versailles şi dezvăluie interiorul burghez, dar auster, din casa nobilului Orgon, în care predomină o tensiune surdă care va izbucni până la final în multiple conflicte acute. Tartuffe este tipul consilierului ipocrit, cu personalitate complexă şi spirit machiavellic, care provoacă în tăcere si dă peste cap toate planurile familiei Orgon.

„M-am gândit că, pentru public, ar fi foarte bine să afle puţin şi istoria acestui text, repetatele momente în care el, din cauza unei cenzuri bigote, a fost obligat să schimbe… şi atunci, în prolog şi în epilog, din textele lui Molière, din textele lui [Mihail] Bulgakov, eu am imaginat că, practic, piesa Tartuffe e jucată de trupa domnului Molière (…)Dogma lui Tartuffe, ideologia sa… era o formă de manifestare a unei ideologii de stânga, până la urmă, prin care oamenii erau obligaţi să renunţe mai întâi la tot ceea ce este deşertăciune şi, evident, apoi să se gândească şi să aibă ca ghid în viaţă normele impuse de religie, care, în ultimă instanţă, sunt norme morale”.

(fragment dintr-un interviu cu Gelu Colceag publicat în zilesinopti.ro)

 

Următoarele reprezentații sunt programate pe 25 şi 26 februarie şi 18, 19 şi 30 martie la Sala Atelier a Teatrului Mic – Str. Constantin Mille nr.16.

Biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul www.teatrulmic.ro, platforma bilet.ro și de la casele de bilete ale Teatrului MIC (Sala Atelier si Sala Studio).

 

TARTUFFE SAU IMPOSTORUL

de Molière

 

Traducere, adaptare & regie artistică: Gelu Colceag

Decor: Ştefan Caragiu

Costume: Liliana Cenean

Mişcare scenică: Ştefan Lupu

Producător delegat: Alois Chiriță

Cu: Gabi Costin, Vlad Logigan, Alina Petrică, Mihaela Rădescu, Ana Bianca Popescu, Vlad Corbeanu, Rareş Florin Stoica, Oana Laura Gabriela, Alexandru Voicu, Viorel Cojanu, Andrei Seuşan, Ştefan Lupu

Stiri Recente
03mai 2024
Teatrul Mic vă urează Paște Fericit!

  Dragi spectatori,   Echipa Teatrului Mic vă urează Paște fericit și Sărbători pline de […]

Citeste mai mult...
15apr. 2024
REVIZORUL – Premieră oficială la Teatrul Mic

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „REVIZORUL” de Nikolai Gogol, regia artistică și adaptarea Alexandru Dabija, scenografia Ioana Pashca, […]

Citeste mai mult...
02apr. 2024
LABORATOR DE DRAMATURGIE CONTEMPORANĂ LA TEATRUL MIC

Teatrul Mic din București lansează azi, 2 aprilie 2024, un laborator de dramaturgie contemporană, cu […]

Citeste mai mult...