Măcel – o nouă premieră la Teatrul Mic

La început de stagiune 2022-2023, Teatrul Mic prezintă premiera spectacolului „Măcel” de Yasmina Reza, cu Manuela Hărăbor, Marin Grigore, Claudia Prec si Andrei Seuşan. Coordonatorul proiectului este Andreea Grămoşteanu.

Primele reprezentații sunt programate pe 21 si 29 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Studio – Gabroveni 57.

 

 

Comedia neagră „Zeul măcelului/ Le Dieu du carnage” a fost scrisă în 2006, și regizată de autoarea însăsi, doi ani mai târziu, pe scena Teatrului Antoine din Paris, cu celebra Isabelle Hupert în distribuție. Textul, recompesat cu prestigioasele premii Laurence Olivier în Marea Britanie, pentru cea mai bună comedie și premiul Tony în SUA – pentru cea mai bună piesă, a stat la baza celebrului film „Carnage” regizat de Roman Polanski, cu starurile hollywodiene Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz și John C. Reilly.

 

„Două realități aparent paralele, fără un posibil punct de congruență. Două cupluri din lumi diferite obligate să se intersecteze în urma unui „accident” produs de un conflict între copii. Un caz minor de neînțelegere ce escaladează într-o luptă de putere între părinți.

O comedie cu accente dramatice care ridică întrebarea: Cine este de fapt victima și cine este călăul? Sau, cine este părintele și cine este copilul?

Textul scris de Yasmina Reza propune și o dezbatere pe tema civilizației, a individului „civilizat”, rațional, care ar trebui să cântărească evenimentele din viața sa cu luciditate. Dar, ca ființă umană, acesta este supus greșelii, și, atunci când este pus în postura de a-și apăra cauza, pare că nu se deosebește cu nimic de omul necivilizat. Impulsuri, instincte primare, emoții ies la suprafață și transformă această fațadă perfectă într-una derizorie”declară Andreea Grămoșteanu.

 

Montarea actuală face parte din programul managerial „Teatrul pentru actori… și numai cu actori” lansat în perioada pandemiei, cu scopul de a dezvolta potențialul creativ al echipei artistice a teatrului şi scoate în evidență, în special, forța textului şi jocul actorilor axat pe complexitatea sentimentelor și a relatiilor umane.

De asemenea, și autoarea Yasmina Reza declara ferm o idee cu privire la rolul artei dramatice: Teatrul trebuie să fie o oglindă în care societatea să se reflecte. Marii dramaturgi sunt şi mari moralişti.

 

Următoarele reprezentații programate la Sala Studio vor avea loc în datele de 8, 14 si 30 octombrie.

Biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul www.teatrulmic.ro, platforma bilet.ro și de la casele de bilete ale Teatrului MIC (Sala Atelier si Sala Studio).

 

MĂCEL – PREMIERĂ

de Yasmina Reza

 

Cu: Manuela Hărăbor, Marin Grigore, Claudia Prec, Andrei Seuşan

 

Traducerea: Ionuț Grama

Coordonator proiect: Andreea Grămoşteanu

Consultant scenografie: Ioana Pashca

Stiri Recente
16feb. 2024
Teatrul Mic angajează!

Suntem în căutarea a două persoane calificate pentru postul de Electrician iluminat scenă.   CERINȚE: […]

Citeste mai mult...
29ian. 2024
DECLARAȚIA TEATRULUI MIC LEGATĂ DE INCIDENTUL PETRECUT PE 26 IANUARIE 2024, ÎN TIMPUL REPREZENTAȚIEI SPECTACOLULUI „EU SUNT PROPRIA MEA SOȚIE”

În primul sfert de oră al reprezentației spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug […]

Citeste mai mult...
24ian. 2024
EU SUNT PROPRIA MEA SOȚIE – O NOUĂ PREMIERĂ LA TEATRUL MIC

  Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „ Eu sunt propria mea soție” de […]

Citeste mai mult...