Locotenentul din Inishmore – în premieră, în România, la Teatrul Mic

Teatrul Mic prezintă, în premieră pe țară, pe 22 si 23 octombrie, ora 19.00, la Sala Atelier (Str. Constantin Mille 16), spectacolul Locotenentul din Inishmore de Martin McDonagh, regia Vlad Massaci si scenografia Ioana Pashca.

Din distribuția noii producții fac parte actorii Vitalie Bantaș, Andrei Brădean, Ionuț Vișan, Cezar Grumăzescu, Alina Rotaru, Silvana Mihai, Ovidiu Niculescu, Tudor Istodor şi Bogdan Talașman.

 

„Locotenentul din Inishmore”, considerat unul dintre cele mai de succes texte scrise de dramaturgul irlandez Martin McDonagh, a avut premiera în 2001, la Royal Shakespeare Company, Stratford upon Avon, iar în 2003 a câştigat Premiul Olivier la categoria „Cea mai bună comedie nouă”.

Piesa, deosebit de relevantă prin mesaj, în contextul social actual, tratează din perspectivă comică violența, lipsa de rațiune şi discernământ şi efectele produse de acestea.

De asemenea, piesa se doreşte un comentariu grotesc şi ascuțit la “problema irlandeză” în care teroarea şi crima au loc frecvent.

 

În centrul acțiunii se află Padraic, un locotenent nebun din insula Inishmore, liderul unui grup scindat din Armata de Eliberare Națională a Irlandei, care porneşte o adevărată luptă de răzbunare pentru a afla cine este responsabil de moartea motanului Thomas Mâțâțelu`, singura ființă pentru care a simțit vreodată afecțiune. Obsesia față de pisică şi comportamentul deviant reprezintă principalele surse de umor ale spectacolului.

 

Locotenentul din Inishmore a lui Martin McDonagh e o comedie neagră. E atât de neagră încât rog sincer părinții să nu își aducă copiii la acest spectacol dacă nu au măcar 14 ani. Știu, unii copii sunt mai precoce, înțeleg mai repede convenția teatrală, înțeleg de la vârste mai fragede de atât, că ce văd nu e adevărat, că sângele e sirop, că nu moare nimeni iar cadavrele sunt butaforie. De aceea, citind aceste rânduri, un părinte poate hotârî dacă va ține cont de recomandarea teatrului sau nu. Dar rămâne întrebarea: „de ce montați, dom’le, prostiile astea violente, de le ziceți „comedie neagră”?!” Iar răspunsul este: tocmai pentru a întelege că violența e cea mai extremă formă a prostiei. Iar dacă prostia mai îmbracă și forme ideologico-naționaliste, atunci violența coboară în stradă. Și atunci nimeni nu mai e în siguranță.” (Vlad Massaci)

Dramaturgul si scenaristul Martin McDonagh are în palmares patru trofee Tony, un Oscar pentru scurtmetrajul Six Shooter, un premiu BAFTA pentru pelicula In Bruges, iar cel mai recent film al său- Trei panouri lângă Ebbing, Missouri- a obtinut două Oscaruri, patru premii Globul de Aur si cinci premii BAFTA.

Următoarele reprezentatii sunt programate pe 10, 26 şi 27 noiembrie la Sala Atelier a Teatrului Mic.

Biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul www.teatrulmic.ro, platforma bilet.ro și de la casele de bilete ale Teatrului MIC (Sala Atelier si Sala Studio).

 

PREMIERĂ- LOCOTENENTUL DIN INISHMORE

de Martin McDonagh

Traducerea: Bogdan Budeș

 

Regia: Vlad Massaci

Scenografia: Ioana Pashca

Video, regie montaj: Adrian Petrariu

Director de imagine: Doina Moraru

Mişcare scenică: Ştefan Lupu

Producător delegat: Alois Chiriță

 

Cu: Vitalie Bantaș, Andrei Brădean, Ionuț Vișan, Cezar Grumăzescu, Alina Rotaru, Silvana Mihai, Ovidiu Niculescu, Tudor Istodor, Bogdan Talașman

 

Stiri Recente
07iun. 2024
Câștigătorii LABORATORULUI DE DRAMATURGIE CONTEMPORANĂ LA TEATRUL MIC 2024

Dragii noștri, anunțăm cu bucurie câștigătorii 𝐋𝐀𝐁𝐎𝐑𝐀𝐓𝐎𝐑𝐔𝐋𝐔𝐈 𝐃𝐄 𝐃𝐑𝐀𝐌𝐀𝐓𝐔𝐑𝐆𝐈𝐄 𝐂𝐎𝐍𝐓𝐄𝐌𝐏𝐎𝐑𝐀𝐍Ă 𝐋𝐀 𝐓𝐄𝐀𝐓𝐑𝐔𝐋 𝐌𝐈𝐂 2024! Materialele […]

Citeste mai mult...
03mai 2024
Teatrul Mic vă urează Paște Fericit!

  Dragi spectatori,   Echipa Teatrului Mic vă urează Paște fericit și Sărbători pline de […]

Citeste mai mult...
15apr. 2024
REVIZORUL – Premieră oficială la Teatrul Mic

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „REVIZORUL” de Nikolai Gogol, regia artistică și adaptarea Alexandru Dabija, scenografia Ioana Pashca, […]

Citeste mai mult...