IN MEMORIAM RADU PENCIULESCU 1930- 2019

Teatrul Mic anunță cu mare regret trecerea în neființă a regizorului și directorului teatrului, în perioada 1964-1969, Radu Penciulescu- cel care a fondat, prin Certificatul nr. 18177 din 20.05.1965, Teatrul Mic- ca instituție artistică de spectacole.

Considerat unul dintre fondatorii teatrului românesc modern, Radu Penciulescu s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani, în noaptea de joi spre vineri, la Stockholm, în Suedia, unde s-a stabilit încă din anul 1973, ca profesor la secția de regie a Școlii Superioare de Teatru din Malmo.

Radu Penciulescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1956 și a fost coleg cu Lucian Pintilie, Valeriu Moisescu, Sanda Manu, Mihai Dimiu.

În cei cinci ani în care a condus Teatrul Mic, Radu Penciulescu, atras de teatrul de idei și de teatrul-documentar, a abordat un repertoriu nou, cu texte traduse și montate în premieră pe țară: „Doi pe un balansoar” de William Gibson, „Richard al II-Iea” de William Shakespeare, „Tango” de Slawomir Mrozek, „Baltagul” de Mihail Sadoveanu sau „Îngrijitorul” de Harold Pinter.

După anii `90, Radu Penciulescu a lucrat în România doar în sistem de workshop (la Teatrul Național București, pe texte shakespeariene, sau la Olănești, pe texte din Cehov), și cu o singură excepție, „Celălalt Cioran”, un scenariu după „Caietele lui Emil Cioran”, subintitulat „atelier-lectură”, realizat de criticul George Banu în 2002, tot la TNB.

Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!

 

Stiri Recente
17Apr 2019
Spectacolul ESCU programat vineri, 19 aprilie, se anulează

Dragi spectatori, Teatrul Mic vă anunță, că din motive obiecte, spectacolul „Escu..”, programat în data […]

Citeste mai mult...
04Mar 2019
Actrițele Teatrului Mic nominalizate la Premiile Gopo 2019

Avem bucuria de a vă anunța că 3 dintre actrițele Teatrului Mic au primit nominalizări […]

Citeste mai mult...
01Mar 2019
AMBASADORII CAMPANIEI NAȚIONALE „ARTIŞTII PENTRU ARTIŞTI” 2019

Pe 1 martie dăm startul celei de-a 18 ediții a Campaniei sociale „Artiștii pentru artiști”, […]

Citeste mai mult...