PROIECTELE TEATRULUI MIC

PROIECTELE TEATRULUI MIC

Strategia repertorială a Teatrului Mic, parte importantă a procesului de revitalizare a teatrului inițiat de noua echipă managerială aflată sub conducerea regizorului și profesorului Gelu Colceag, are la bază două direcții: valori clasice și contemporane românești și valori universale; laboratorul de creație, cercetare și experiment teatral.

1. Valori clasice ale literaturii românești și universale

Valoarea artistică, culturală și educațională a teatrului este susținută de texte dramatice cu valoare recunoscută, reprezentate în viziuni regizorale la care publicul să aibă acces nemijlocit. În cadrul acestei direcții de strategie repertorială sunt incluse invitarea unor regizori importanți ai scenei noastre, pentru a pune în scenă texte clasice, precum și cooptarea unui număr de zece actori tineri care să împrospăteze și să diversifice trupa Teatrului Mic.

Deșteptarea primăverii, de Frank Wedekind

Regia și scenografia: Vlad Cristache

Muzica originală compusă de Daniel Rocca (solist al trupei Firma)

Interpretare live: Trupa Firma

Montarea acestui text clasic are în centrul ei un grup de tineri actori și muzica scrisă special pentru acest spectacol de către trupa de rock alternativ Firma, muzică interpretată live chiar de către membrii trupei.

Rendez-vous în Marea Ploilor, de Alexandr Galin

Regia: Gelu Colceag

Scenografia: Ioana Pashca

August, ținut secetos, de Tracy Letts

Regia: Vlad Massaci

Piesa lui Tracy Letts August: Osage County a primit premiul Pulitzer pentru Teatru în anul 2008.

Karamazovii, de Horia Lovinescu

Dramatizare de Horia Lovinescu după romanul Frații Karamazov de F.M. Dostoievski

Regia: Nona Ciobanu

Ultima oră, de Mihail Sebastian

Regia: Alexandru Mâzgăreanu

 

2. Proiectul Teatrul Foarte Mic Itinerant – Laborator de Creație, Experiment și Cercetare

Proiectul este gândit sub forma unei serii de coproducții realizate în parteneriat cu teatre din zona independentă, în ideea de a continua activitatea repertorială desfășurată în sala Teatrului Foarte Mic (închisă anul trecut pentru consolidare), cu ajutorul spațiilor puse la dispoziție de partenerii noștri.

Proiectul are drept focus repertoriul contemporan românesc și internațional, prezentate în premieră națională, cu un accent pe textele dezvoltate ca parte a activității de cercetare din cadrul laboratorului.    

Echipa de creație a fiecărei coproducții este mixtă, având în distribuție, pe lângă actorii teatrelor independente partenere, și actori ai Teatrului Mic.

În prima parte a proiectului se pun în scenă următoarele producții:

Singularityspectacol realizat în coproducție cu Teatrul de Artă

Adaptare după piesa Soții, prietene, amante de Cornel Mihai Ungureanu, text nominalizat la Cea mai bună piesă a anului – 2011, program UNITER desfășurat sub egida Casei Regale a României

Regia și adaptarea: Mariana Cămărășan

Scenografia: Vladimir Turturică

Distribuția: Bogdan Talaşman, Florina Gleznea, Mihaela Popa, Claudia Prec, George Constantinescu

Textul lui Cornel Mihai Ungureanu este unul neobişnuit, de o rară frumuseţe şi sensibilitate, extrem de puternic în conţinutul său şi foarte îndrăzneţ în ceea ce priveşte atmosfera pe care o dezvăluie: un cer plin de stele, cinci oameni, un moment unic în care fiecare devine parte din istoria celuilalt. Asemena unor astre aparent imobile, dar care urmează traseele gravitaţionale cărora li se supun, cei cinci sunt prizonierii legăturilor nevăzute dintre ei, dar și dintre fiecare individ şi propria sa lume; întâlnirea surprinde felul în care se amestecă în propriul destin iubirea cu prietenia, loialitatea cu libertatea, viaţa cu moartea. (Mariana Cămărășan)

Familia fără zahăr/Sugar Free Family – spectacol realizat în coproducție cu Asociația Culturală Replika

Text: Mihaela Michailov

Regia: Radu Apostol

Scenografia: Arh. Gabi Albu

Muzica: Fără Zahăr

Spectacolul explorează formatele familiei tradiționale și transformările structurale ale organizării familiei de-a lungul istoriei, începând cu modelul geto-dac și terminând cu proiecții ale familiei în viitor. Folosind muzica live, care devine conceptul dramaturgic principal, familia este văzută ca un concert polifonic.

Taxi (titlu provizoriu)

Text: Lia Bugnar și Radu Iacoban

Regia: Radu Iacoban

 

Proiectul Teatrul Mic pentru cei mici

Apa vie – scenariu după o poveste de Frații Grimm

Regia și coregrafia: Ștefan Lupu

Acest proiect de teatru nonverbal este realizat cu trupa tânără a teatrului. 

Note / comentarii (0)

Adauga comentariu / nota

Selecteaza nota
 
Adresa de email nu va fi facuta publica.