PROIECTE DEDICATE CENTENARULUI MARII UNIRI - 2018

PROIECTE DEDICATE CENTENARULUI MARII UNIRI - 2018

 

În perspectiva celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, Teatrul Mic propune două proiecte, care urmăresc atragerea unui public cât mai divers (multicultural, aparținând unor categorii distincte de vârstă), menit să crească gradul de implicare și conștientizare asupra evenimentelor istorice de la 1918.

 

Scrisori de pe front (titlu provizoriu)
Scrisori de pe front va fi un spectacol-lectură, combinat cu performance-ul

Acest spectacol își propune o viziune foarte simplă asupra evenimentului Marii Uniri, o viziune care nu pune accent pe artizanii politici ai Unirii, ci pe oamenii simpli, pe anonimii care au luptat în Marele Război.

Spectacolul se va baza pe scrisori autentice trimise între cei de pe front și familiile lor, atât din partea românească, cât și din partea maghiară.

Frica de moarte, instinctul de supraviețuire, spaima față de viitor, dar și speranța pentru ce va să vină, atât pentru individ, cât și pentru națiune, iată câteva lucruri care sunt comune tuturor combatanților, indiferent de ce parte luptă.

Ce au simțit acei oameni simpli? Cum și-au interpretat ei evenimentele, care pentru unii au însemnat speranță, iar pentru ceilalți disperare? - acestea sunt câteva întrebări la care sperăm să putem răspunde, încercând să recuperăm umanitatea și simplitatea unui eveniment care riscă să fie golit de conținut dacă va fi sărbătorit doar în formule ditirambice.

Spectacolul se va baza pe cartea Mirelei Florian, Scrisori de pe front și a unei culegeri de scrisori de pe front apărute în Ungaria, care urmează să fie traduse în română, la cererea producătorului. Scenariul spectacolului va fi scris de Vlad Massaci, regizorul proiectului, împreună cu Mirela Florian.

Echipa spectacolului va fi compusă din șapte actori ai Teatrului Mic, regizorul Vlad Massaci, scenografa Ioana Pashca, coregraful Florin Fieroiu și video designerul Eranio Petruska.

 

Pădurea spânzuraților - dramatizare după romanul omonim scris de Liviu Rebreanu.

Pădurea spânzuraților va avea la bază o adaptare pentru scenă a scenariului filmului regizat de Liviu Ciulei, Pădurea Spânzuraților, urmând să fie reprezentat în premieră în săptămâna premergătoare zilei de 1 Decembrie 2018.

Alegerea acestei capodopere a literaturii române, care evocă în mod realist și obiectiv Primul Război Mondial, eveniment premergător Marii Uniri, nu face decât să pună în același context cultura românească cu cea europeană. Pe de altă parte, ne propunem să dezbatem într-un mod obiectiv problema deosebit de sensibilă a conviețuirii populației românești din Ardeal cu cetățenii de etnie maghiară. În acest context, acest proiect se dorește a fi o continuare a proiectului pe care îl vom realiza în prima parte a anului 2018: Scrisori de pe front.

Dramatizarea va extrage din roman acele pasaje în care accentul cade pe condiția tragică a intelectualului ardelean, care este silit să lupte sub steag străin împotriva propriului neam, în spatele chipului lui Apostol Bologa găsindu-se, de fapt, frământările și șovăirile unei întregi generații. Toate sacrificiile, zbaterile, chinurile, incertitudinile și neputințele au avut totuși o țintă, un țel suprem către care s-au îndreptat toate speranțele neamului românesc. Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a încununat efortul supraomenesc și sacrificiul suprem al soldaților români care au luptat în Marele Război pentru neatârnare și unitate națională.

Spectacolul se va desfășura într-un spațiu neconvențional și va folosi mijloace de expresie proprii mai multor arte ale spectacolului. Colectivul de creatori va fi coordonat regizoral de Vlad Massaci

 

Note / comentarii (0)

Adauga comentariu / nota

Selecteaza nota
 
Adresa de email nu va fi facuta publica.